Menu

Hoe omgaan met emoties tijdens een scheiding: 7 tips

Ik wil graag enkele tips delen om emotioneel door een scheiding heen te komen. Een echtscheiding is echt een emotionele achtbaan met hoogte- en dieptepunten. Op sommige dagen voel je je geweldig, zelfverzekerd en optimistisch over de toekomst, maar dan gebeurt er iets en voel je je neerslachtig, bang, onzeker en hopeloos. Dit gevoel kan aanhouden gedurende de eerste paar maanden van een scheiding, en soms zelfs langer. Wat ik wel kan zeggen is dat naarmate de tijd verstrijkt, de slechte dagen minder vaak voorkomen en je steeds meer goede dagen zult hebben. In dit blogartikel vind je 7 tips om emotioneel door een scheiding heen te komen.

Creëer een ondersteunend netwerk

Ontwikkel je eigen kring van mensen die van je houden en om je geven, en die beschikbaar zijn wanneer je wilt huilen of je hart wilt luchten. Dit kan je moeder, zus, neef, beste vriend, de moeder van de vriend van je kind, een collega of een buur zijn. Kies mensen die je vertrouwt en bedank hen voor hun aanwezigheid en steun.

Zorg goed voor je lichamelijke gezondheid

In tijden van emotionele stress kan je immuunsysteem kwetsbaar worden. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en een verminderde kwaliteit van leven, zoals slapeloosheid, gewichtstoename of -verlies, prikkelbaarheid en verstoorde relaties. Het is daarom belangrijk om je lichaam te voeden met gezond voedsel, veel groene bladgroenten en volwaardige voeding. Beperk het drinken van alcohol (hoewel dat niet gemakkelijk is) en beoefen regelmatig lichaamsbeweging en yoga. Een goede lichamelijke gezondheid is essentieel voor je emotioneel welzijn.

Leid zo normaal mogelijk je leven

Het is niet nodig dat je hele wereld om je scheiding draait. Je kunt nog steeds op de hoogte blijven van het nieuws en genieten van het leven als je jezelf dat toestaat. Laat je scheiding niet je identiteit bepalen. Het is misschien niet gemakkelijk, maar het is erg belangrijk voor je emotionele gezondheid om elke dag vreugde te vinden. 

Leef niet in het verleden

Geef geen aandacht meer aan spijtgevoelens of gedachten als: “Ik wou dat hij…,” “Ik had moeten…,” “Als ik een betere partner was geweest…”. Woorden als “zou moeten” of “als” zijn giftig en brengen niks positiefs. Zodra je merkt dat je op die manier denkt, verleg dan je gedachten naar het heden en wat je vandaag kunt doen om jezelf gelukkig te maken. Het stellen van doelen en plannen maken voor de toekomst is ook gezond! Als je niet zeker weet hoe dat eruitziet, kan een goede scheidingscoach je daarbij helpen.

Minimaliseer wrokgevoelens

Gedachten als “Ik heb 10 jaar van mijn leven aan hem verspild…,” “Hij was gemeen tegen me die ene avond drie jaar geleden…,” “Hij heeft nooit iets in het huishouden gedaan…” zijn niet productief. Beter is om te denken: “Ik ben op een betere plek zonder hem,” “Daar hoef ik niet langer mee om te gaan.” Spreek je wrokgevoelens uit bij een therapeut of vriend(in), of schrijf ze op, maar blijf er niet in hangen.

Wees geduldig

Emotioneel herstellen van een scheiding gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het heeft tijd nodig. Dit betekent niet dat je leven constant vreselijk zal zijn, maar het betekent wel dat de tijd moet verstrijken. Geduldig zijn is niet gemakkelijk, dat kan ik uit eigen ervaring zeggen. Haal gewoon adem en geef het tijd.

Heb vertrouwen

Als je weet dat je een goed persoon bent, heb dan vertrouwen dat je hier doorheen zult komen. Heb hoop dat je toekomst er heel goed uit zal zien. Ik zeg niet dat je achterover moet leunen en alles aan het lot over moet laten, maar laat jezelf helpen om de moed en vastberadenheid te vinden om een geweldig leven voor jezelf te creëren.