Menu

Emotionele welzijn bewaren bij een echtscheiding

Een scheiding is één van de moeilijke levensgebeurtenissen om mee te maken. Tijdens de scheidingsperiode zit je in een emotionele rollercoaster. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je met deze emoties om kan gaan. In dit artikel geef ik je een aantal tips die kunnen helpen bij de emotionele verwerking van een scheiding. 

Erken en accepteer je emoties

Tijdens een scheiding kunnen verschillende emoties, zoals woede, verdriet, verwarring en angst, overweldigend zijn. Het is belangrijk om jezelf toe te staan deze emoties te ervaren en ze te erkennen als een normale reactie op de situatie. Accepteer dat het oké is om je verdrietig, boos of angstig te voelen. Door je emoties te erkennen, kun je ze beter begrijpen en ermee omgaan.

Zoek een uitlaatklep voor je emoties

Het is essentieel om een gezonde uitlaatklep te vinden voor je emoties tijdens een scheiding. Praten met vrienden, familie of een therapeut kan enorm behulpzaam zijn. Ze bieden je een luisterend oor, begrip en ondersteuning. Het uiten van je gevoelens door middel van schrijven, kunst of lichamelijke activiteiten zoals sporten kan ook therapeutisch zijn. Zoek naar een uitlaatklep die voor jou werkt. 

Zorg goed voor jezelf

Tijdens een scheiding is zelfzorg van vitaal belang. Zorg voor voldoende rust, slaap en voeding. Geef jezelf toestemming om af en toe tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Maak ruimte voor activiteiten waar je van geniet en die je helpen te ontspannen, zoals wandelen in de natuur, meditatie of het luisteren naar rustgevende muziek. Het verzorgen van je lichamelijke en emotionele welzijn zal je veerkracht vergroten.

Creëer een ondersteunend netwerk

Omring jezelf met een ondersteunend netwerk van vrienden, familie en gelijkgestemde individuen. Praat openlijk over je gevoelens en zorgen. Een ondersteunend netwerk biedt niet alleen emotionele steun, maar kan ook praktische hulp bieden bij bijvoorbeeld het regelen van zaken of het vinden van professionele begeleiding. Je staat er niet alleen voor, en het delen van je ervaringen kan helpen om je emoties te verlichten.

Wees geduldig met jezelf

Ten slotte, wees geduldig met jezelf tijdens het scheidingsproces. Het is normaal om goede en slechte dagen te hebben. Verwacht niet dat je je onmiddellijk beter voelt. Emotionele genezing heeft tijd nodig. Chantal Gerardu van Buitengewoon Mediation is een professioneel mediator in de omgeving van Breda en helpt je in zowel het emotionele als zakelijke aspect van een scheiding.