Menu

Tips voor kinderen tijdens een scheiding

Een scheiding is niet alleen moeilijk maar kan ook zorgen voor verwarring. Dit niet alleen voor de volwassenen maar ook voor de kinderen. Zij kunnen zich in die periode verdrietig, onzeker en angstig voelen. Het is dan ook belangrijk om de kinderen de juiste steun te bieden en hen helpen de situatie juist te begrijpen. Hieronder staan een aantal tips om kinderen te helpen tijdens de scheiding.

1. Eerlijke en open communicatie

Blijf ten alle tijden eerlijk en open communiceren met je kind over de scheiding. Het is dan ook belangrijk dat je de situatie uitlegt op een manier die past bij hun leeftijd en begripsniveau. Laat de kinderen weten dat de scheiding niet hun schuld is en dat je ex-partner en jij nog steeds van hen houden.

2. Hun vragen laten stellen en eerlijk beantwoorden

Vaak is het zo dat kinderen veel vragen hebben over de scheiding. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen hun vragen te beantwoorden en hun zorgen dan ook serieus te nemen. Wees begripvol en geduldig, ook als ze steeds dezelfde vragen stellen.

3. Stabiliteit en routine

Probeer de dagelijkse stabiliteit en routine in het leven van je kinderen te behouden. Dit kan hen een veilig en goed gevoel geven. Ook geeft het hun het gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid. Zorg er ook voor dat ze hun normale hobby’s en activiteiten kunnen blijven doen.

4. Vermijd conflicten in het bijzijn van de kinderen

Probeer als de kinderen erbij zijn ruzies en conflicten te vermijden met je ex-partner. Kinderen mogen niet het gevoel krijgen dat zij midden in de strijd zitten. Houd de communicatie tussen jullie volwassen en respectvol.

5. Moedig hun emoties aan

Het is heel normaal dat kinderen tijdens een echtscheiding allerlei emoties ervaren zoals: boosheid, verwarring, verdriet en angst. Moedig ze dan ook aan om over hun emoties te praten. Laat ze weten dat het oké is om te voelen wat zij voelen.

6. Zoek professionele hulp als dat nodig is

Het kan zijn dat kinderen extra ondersteuning nodig hebben tijdens een scheiding. Denk er dan over na om professionele hulp in te schakelen. Dit kan een kindertherapeut of counselor zijn. Zij kunnen de kinderen helpen om te gaan met de emotionele uitdagingen.

7. Blijf samenwerken met je ex-partner

Samenwerking met je ex-partner is van groot belang voor het welzijn van de kinderen. Dit kan best lastig zijn. Probeer goed te communiceren en afspraken te maken over belangrijke kwesties met betrekking tot de kinderen. Dit kan de overgang naar een nieuw leven na de scheiding vergemakkelijken.

8. Focus op de positieve momenten

Een scheiding is al een lastige en emotionele gebeurtenis, maar onlangs alles is het belangrijk wel te blijven focussen op de positieve momenten met je kinderen. Creëer mooie herinneringen, breng quality time met hen door en toon de kinderen ten alle tijden dat ze nog steeds gewaardeerd en geliefd worden.

Een scheiding kan een lastige periode zijn voor kinderen, maar met de juiste begeleiding en de juiste steun kunnen ze de periode goed doorstaan. Door begrip, open communicatie en stabiliteit te bieden, kun je je kinderen helpen omgaan met de veranderingen in hun leven.