Menu

Voordelen van een mediator inschakelen

Scheiden is een van de meest emotioneel uitdagende en stressvolle gebeurtenissen in je leven. Daarbij hoort onder andere het verdelen van eigendommen, wat kan leiden tot onenigheid en conflicten. Daarnaast komt alimentatie en voogdijregeling kijken wat geregeld moet worden. Steeds minder mensen stappen meteen naar de rechtbank, in plaats daarvan kiezen ze om een mediator in te schakelen. Een mediator kun je inschakelen om te helpen bij het oplossen van geschillen tijdens de scheiding. Hieronder staan een aantal belangrijke voordelen van mediation bij een scheiding.

1. Vermindering van emoties en stress

Het scheidingsproces gaat vaak gepaard met stress en sterke emoties. Een mediator is er om te helpen bij het verminderen van de stress en de emoties te beheersen door een ondersteunende en neutrale omgeving te bieden. Dit zorgt ervoor dat beide partijen in staat zijn om effectiever met elkaar te communiceren samen te werken aan oplossingen.

2. Kostenbesparend

Scheiden kan veel geld kosten. Al helemaal als het tot een langdurige juridische strijd leidt. Een mediator inschakelen is doorgaans veel kostenefficiënter dan een rechtszaak, omdat het gebruik van advocaten beperkt kan worden en het minder tijd in beslag neemt. Dat betekent minder financiële lasten voor beide partijen.

3. Snellere afwikkeling

Mediation leidt vaak tot een snellere afwikkeling van de scheiding. In plaats van wachten op beschikbare juridische procedures en rechtszaken, kunnen de betrokken partijen snel aan de slag met het regelen van de details van de scheiding. Dit stelt beide partijen in staat om hun leven na de scheiding eerder op te pakken en bespaart ook een hoop tijd.

4. Fijne oplossing voor beide partijen

Bij een juridische procedure wordt de beslissing vaak opgelegd door de rechter. Mediation stelt beide partijen in staat om gezamenlijk tot oplossingen te komen die voor allebei acceptabel zijn. Dit wil zeggen dat de uitkomst van het scheidingsproces beter kan worden aangepast aan de specifieke omstandigheden en behoeften van de betrokkenen.

5. Behouden van ouderlijke relaties

Als er kinderen bij betrokken zijn, is het behoud van een goede ouderlijke relatie vaak van groot belang. Mediation legt de nadruk op het vinden van een gezamenlijke oplossing over bezoekrechten en voogdijregelingen, wat weer kan bijdragen aan een gezondere relatie tussen ouder en kind na de scheiding.

Kortom, een mediator inschakelen bij een scheiding biedt diverse voordelen ten opzichte van het volgen van de juridische route. Het vermindert emoties en stress, bespaart kosten, versnelt afwikkeling, biedt oplossingen voor beide partijen en helpt bij het behoud van ouderlijke relaties. Het is een mensgerichte en effectieve benadering van het beëindigen van een huwelijk. Als je tot de conclusie bent gekomen met je partner dat scheiden de oplossing is, overweeg dan om een mediator in te schakelen. Dit kan je ondersteunen om de moeilijke periode van een scheiding op een meer constructieve en vreedzame manier door te komen en de basis te leggen voor een goed vooruitzicht. Neem contact met ons op om te bespreken hoe mediation je kan helpen bij je situatie.