Menu

Wat te regelen na een scheiding?

Een scheiding is een emotioneel en uitdagend proces, maar het is essentieel om naast de emotionele aspecten ook jullie praktische zaken goed te regelen. Het afronden van juridische, financiële en persoonlijke zaken is van groot belang om een nieuwe start te kunnen maken. In dit artikel bespreek ik enkele belangrijke zaken met jullie, die geregeld moeten worden na jullie scheiding.

Juridische zaken

Na een scheiding zijn er verschillende juridische zaken waar jullie rekening mee moeten houden:

Echtscheidingsdocumenten: Het is belangrijk om een juridisch document op te stellen dat de scheiding officieel maakt.  Maak daarom samen met je partner afspraken en zet deze op papier.

Voogdij en omgangsregeling: Als er kinderen betrokken zijn, moet er een regeling worden getroffen voor de voogdij en de omgang met jullie kinderen. Het welzijn van de kinderen moet altijd voorop staan.

Verdeling van bezittingen: Het verdelen van jullie gezamenlijke eigendommen kan complex zijn. Maak een lijst van alle bezittingen en bespreek met je ex-partner hoe jullie deze eerlijk kunnen verdelen.

Financiële zaken

Het beëindigen van een huwelijk heeft vaak gevolgen voor de financiële situatie van jullie beiden. Hier zijn enkele belangrijke financiële zaken om te regelen:

Alimentatie: Als er sprake is van financiële afhankelijkheid, kan er recht zijn op alimentatie. Alimentatie is een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud voor jullie kind of de kinderen.

Verzekeringen: Herzie je zorgverzekering, levensverzekering en andere verzekeringspolissen om ervoor te zorgen dat ze aansluiten op je nieuwe situatie.

Pensioenregeling: Informeer bij je pensioenfonds naar de mogelijkheden om het pensioen op een eerlijke manier te verdelen.

Persoonlijke zaken

Naast de juridische en financiële aspecten zijn er ook persoonlijke zaken die aandacht verdienen:

Woonplaats: Als jullie samenwoonden, moeten jullie beslissen wie er in de huidige woning blijft of hoe jullie de woning verkopen en de opbrengst verdelen.

Naamsverandering: Als één van jullie de achternaam heeft veranderd bij het huwelijk, kun je ervoor kiezen om je naam weer terug te veranderen.

Emotionele ondersteuning: Scheiden kan een emotioneel zware periode zijn. Zoek steun bij vrienden, familie of professionele hulpverleners om je te helpen omgaan met de emotionele aspecten van de scheiding.

Contact opnemen met Chantal

Het regelen van zaken na een scheiding is van groot belang om een nieuw begin te kunnen maken. Het inschakelen van een mediator kan jullie hierbij helpen. Zoeken jullie een mediator omgeving Breda? Chantal Gerardu van Buitengewoon Mediation helpt jullie op professionele wijze bij jullie scheiding. Met meer dan vijf jaar ervaring als scheidingsmediator is zij specialist in haar vakgebied.